Klinična analiza hoje s pomočjo RehaGait®

Klinična analiza hoje s pomočjo RehaGait®

Prispevek pripravili Tatjana Jeglič, dipl.fiziot., IBITA instructor,

Helena Gutnik, dipl.fiziot. in Nika Gombač, dipl.del.ter.

Kaj je RehaGait®?

RehaGait® je naprava z naprednim operacijskim sistemom, ki deluje s pomočjo SEDMIH senzorjev gibanja, s katerimi v zelo kratkem času posnamemo in podrobno analiziramo hojo  in/ali tek posameznika. RehaGait® naprava nam nudi objektivne rezultate in izboljša ter podkrepi to, kar lahko sicer storimo le z opazovanjem in kliničnmi testi ocenjevanja hoje.

Klientovo hojo lahko analiziramo v različnih vsakodnevnih situacijah (hoja v zaprtem prostoru ali na odprtem, v naravi), saj je sistem fleksibilen in prilagodljiv. Sedem senzorjev je med hojo nameščenih na zunajem (proksimalno-lateralnem) delu stopala ali čevlja, nad gležnji, nad koleni in okoli pasu.

Področja uporabe:

Sistem lahko uporabljamo pri posameznikih z nevrološkimi (možganska kap, poškodba glave, Parkinsonovo obolenje, multipla-skleroza), ortopedskimi in mišično-skeletnimi težavami (športne in starostne) z namenom izboljševanja vzorca hoje ali teka. Primeren je za obravnavo v vseh primerih, kjer se soočamo z motnjami v gibanju med hojo. Ključnega pomena je, da je hoja pri posameznikih, bodisi z nevrološkimi motnjami ali starostnikih, varna in s čim manjšo možnostjo padcev in visoko stopnjo samostojnosti. V naši kliniki smo objavili tudi strokovni prispevek (študija primera) z naslovom: Uporaba RehaGait® sistema za ocenjevanje hoje pri osebi po nezgodni možganski poškodbi – študija primera.

Slika 1: Analiza hoje z RehaGait® napravo v naši kliniki

Slika 1: Arhiv Centra Fizioterapije Ljubljana

Kako deluje RehaGait® naprava?

Na podlagi podrobne klinične analize hoje, nam sistem pokaže ključna odstopanja od normalnih vrednosti, ki se normativno določajo glede na velikost posameznika in velikost njegovega stopala. Merijo se značilnosti hoje, ugotavljajo se nepravilnosti in predpostavljajo vzroki za odstopanja. Med hojo se merijo različni parametri našteti v Tabela 1. Izmerjeni parametri predstavljajo merila za kakovost hoje, možnost merjenja napredka pri posamezniku, terapevtom pa nudi možnost bolj natančnega in v cilj usmerjenega ter izjemno natančnega kliničnega razmišljanja ter postavljanja terapevtskih ciljev (kratrakoročnih in dolgoročnih). 

RehaGait® naprava izračuna izmerjene spremenljivke hoje, nudi primerjavo z referenčno bazo podatkov ter primerljive podatke vizualno prikaže (grafi, video posnetek in 3D animacija). Referenčna baza podatkov nudi razpon normalnih oziroma povprečnih vrednosti, ki so določeni glede na zdrave posameznike (n=1860, starosti od 5 do 95 let, višine od 1,18m do 2,06m). Uskladitev z referenčnimi podatki omogoča hitro in natančno oceno vzorca hoje. Analiza poteka s pomočjo podatkov o višini, teži ter velikosti stopala testiranca.

Kateri parametri hoje so vključeni v analizo z RehaGait?
Dolžina koraka
Število korakov
Hitrost koraka
Hitrost hoje
Kadenca
Faze hoje
Kot stopala (pronacija/supinacija)
Dvig noge od tal
Višina noge od tal med fazo koraka
Cirkumdukcija
Kot v gležnju
Kot kolenskega sklepa

Tabela 1: Merjeni parametri med RehaGait® analizo hoje

Zakaj v Centru Fizioterapije Ljubljana uporabljamo RehaGait®?

RehaGait uporabljamo za podrobno analizo vzorca hoje pri posameznikih, določanje problematičnih področij in ključnih odstopanj pri vzorcu hoje, za oceno kakovosti hoje in določanje asimetrij v spodnjih udih. S pomočjo RehaGait® spremljamo vzorec hoje, predvsem pri posameznikih po možganski kapi ali nezgodni možganski poškodbi. Na podlagi podrobne analize pridobljene s pomočjo RehaGait® naprave si terapijo lažje ciljno usmerimo v najbolj odstopajoče parametre hoje in tako izboljšujemo njeno kvaliteto.

Oceno hoje s pomočjo RehaGait® operacijskega sistema izvedemo na začetku in po koncu intenzivnega programa terapij. Sistem nam rezultate prikaže v pisni obliki, z grafi, video funkcijo in 3D animacijo, ki omogoča pogled na vzorec hoje z različnih perspektiv.

Izmerjeni parametri so prikazani v tabeli:

ali grafično:

pastedGraphic_3.png
pastedGraphic_4.png
pastedGraphic_5.png

https://www.rehagait.com/rehagait/what-is-rehagait.html

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja