Vestibularni sistem, del ravnotežja!

Vestibularni sistem, del ravnotežja!

Ravnotežje je telesna funkcija, ki ni prirojena ampak je pridobljena. To pomeni, da je potrebno vaditi, da svoje ravnotežje razvijemo, vzdržujemo in izboljšamo. Ravnotežje je izjemno pomembno za naše vsakdanje življenje in na žalost se tega premalo zavedamo. Vse dokler ga ne začnemo izgubljati. 

Starostniki, otroci z zmerno in hudo motnjo v razvoju (cerebralna paraliza, druge oblike razvojnih motenj) in odrasle osebe z nevrološko simptomatiko (možganska kap, nezgodna možganska poškodba, degenerativna obolenja možganov in centralnega živčnega sistema, multipla skleroza, Parkinskonova bolezen, …) imajo pogosto okrnjeno ravnotežje. Le to pa pogostokrat pomeni odvisnost od pripomočkov za hojo, odvisnost in/ali hendikepiranost za izvajanje vsakodnevnih aktivnosti v zunanjem okolju (nakupovanje, hoja po tekočih stopnicah, hoja v nakupovalnih središčih, hoja čez prehod za pešče,…) ter v notranjem okolju (samostojno umivanje in kopanje, prestopanje pragov, hoja po stopnicah, samostojna priprava hrane,…). 

Ravnotežje izjemno kompleksna telesna funkcija, ki je odvisno od treh poglavitnih sistemov: 

  1. Somatosenzorni sistem ( mišična moč, mišična vzdržljivost, mišični tonus, obseg gibljivosti v sklepih, ohranjene vse modalitete senzorike/občuteka predvsem iz predelov telesa, ki so v kontaktu s podlago na kateri sedimo, stojimo, se premikamo,…);
  2. Vidni sistem(oči in povezava z vizualno skorjo v možganih)
  3. Vestibularni sistem (notranje uho in povezava z vestibularnimi nukleusi in malimi možgani); 

Velikokrat so, predvsem pri osebah z nevrološko simoptomatiko ter pri starostnikih, prizadeti/okvarjeni vsi trije sistemi. V klasičnih vajah za ravnotežje se pogostokrat izvajajo le vaje za mišično moč in vzdržljivost, kar je sicer prav tako pomembno, vendar velikokrat pozabljamo na pomembnost primernega gibanja oči/opazovanje/videnje ter vestibularni sistem. Oči, gibanje zrkel je najhitrejši refleks našega telesa in izjemno pomemben za izvajanje vsakodnevnih aktivnosti in prilagoditev telesa na zunanje motje ter zaščito telesa pred padci in poškodbami. 

T.i. Vestibularna rehabilitacijska terapija je terapija, ki je namenjena predvsem osebam, ki imajo srednje do zelo moteno ravnotežje. V tej terapiji sledimo predvsem dvema sistemoma, ki sta izjemno povezana: vidnemu in vestibularnemu. Seveda pa za uspešno izboljšanje ravnotežja potrebjemo tudi trening mišične moči, vzdržljivosti, povečanje obsega gibljivosti, normalizacije mišičnega tonusa ter občutenja. 

Vaje, ki so prikazane v naslednjem posnetku so primerne za osebe, ki imajo zmerno do hudo moteno ravnotežje s poudarkom na vestibularnih vajah. 

Vaje lahko izvajate tako leže, kot sede, stoje in med hojo. Prilagodite jih stopnji svoje sposobnosti, vendar je pomembno, da trenirate na meji vaše sposobnosti. Še bolj pa je pomembno, da pri izvajanju ostanete varni, zato naj z vami vadi druga oseba, ali pa jih izvajajte v nižjih položajih. Varnost je najpomembnejša!  

Vaje za vestibularni sistem/ravnotežje – osnovni nivo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja