Manipulacija fascije

Kaj je manipulacija fascij?

Fascije (ovojnice), ki veljajo za največji sistem v človeškem telesu so vezivno tkivo, ki imajo poleg poleg mehanične opore ostalim mehko-tkivnim strukturam tudi veliko vlogo pri tekočem in nebolečem gibanju posameznika, ter tudi verjetno proprioceptivno vlogo. Propriocepcija oziroma zavedanje posameznih delov
telesa v odnosu z ostalimi deli telesa, v odnosu z bližjim in daljnim okoljem, zavedanje katere mišice uporabljamo, koliko mišičnih vlaken je vključenih v delovanje mišice ipd. Vse to poteka na nezavedni ravni našega vsakdanjega gibanja. Brez primernih proprioceptivnih informacij lahko hitreje pride do poškodbe, naše gibanje je lahko upočasnjeno, okorno in navsezadnje tudi boleče.

causesFascije so pomemben element naše drže in organiziranja gibanja. Kadar pride do preobremenitve posameznega dela telesa, do poškodbe mehkih tkiv, do zvinov, zlomov in/ali operativnih posegov lahko pride do okvare drsenja plasti v globoki fasciji, kar privede do poškodbe proprioceptivnih končičev. Ta disfunkcija privede do zmanjšanja viskoznosti hialuronske kisline ( ki omogočajo drsenje plasti v globoki fasciji), posledično se zmanjša aktivacija mišičnega vretena, kar vodi do zmanjševanja vključevanja mišičnih enot med gibanjem, rezultanta glavnega vektorja v mišici se premakne in zato pride do mehaničnih sprememb sil na sklep. Logično sosledje je faza kompenzacije gibanja, kar privede do konstantne bolečine ali razvoj mehanične nepravilnosti v sklepih in mišicah.

VZROKI za nastanek zgostitev v globokih fascijah so lahko mehanični (kot so zlomi, zvini, multi-traume, preterana uporaba telesa, slaba drža, položaj med delom, špotna aktivnost), fizični (psihološki: depresije, stres, anksioznost; termični: povišana temperatura, mraz, vlažnost) in kemični (pomankanje vitaminov/mineralov, preveč hrane, zastrupljena hrana, infekcije, hormonsko neravnovesje, metabolni procesi,…).

 

Kako deluje?

Fascija je elastična in je do določene stopnje tudi plastična (jo lahko spreminjamo). Z manipulacijo fascij vplivamo na globoko fascijo in viskoznost ekstracelularnega matriksa. Ko terapevt manipulira posamezno točko koordinacije povzroča lokalno vnetje. Ti vnetni procesi pa spremenijo viskoznost ekstracelularnega matriksa tako, da le ta postane bolj tekoč. Posledično pride do drsenja plasti v globoki fasciji in bolj ko-ordiniranega gibanja, povečanja proprioceptivnega občutka in zmanjšanja bolečine v položaju ali med gibanjem.

Primerna je za:
– za odpravljanje akutnih, kroničnih in dolgotrajnih bolečin ki nimajo posebnega vzroka nastanka, kot tudi ki so posledica bolečin zaradi poškodb kolena, gležnja, kolkov, hrbtenice, ramenskega sklepa, komolca in zapestjev, pomaga pri odpravljanju glavobolov in migren, ter odpravljanju bolečin ki so posledica degenerativnih obolenj.

 

Želite priti na obisk v našo kliniko?


Rezerviraj termin