Transkranialna pulzna stimulacija

Moderen terapevtski postopek za zmanjševanje simptomov Alzheimerjeve bolezniDiagnoza Alzheimerjeve bolezni prinaša številne spremembe – tako za osebe s to boleznijo kot za njihove družine. Kljub najboljšim prizadevanjem medicinske znanosti ostaja Alzheimerjeva bolezen neozdravljiva. Toda v boju proti temu stanju je bil že dosežen določen napredek. Zdravila lahko pomagajo stabilizirati duševno zmogljivost in upočasniti napredovanje simptomov. Poleg medicinskega zdravljenja se danes uporabljajo številne sočasne terapije, katerih cilj je spodbujanje duševnih sposobnosti obolelih ali ohranjanje teh sposobnosti čim dlje, izboljšanje splošne kakovosti življenja in s tem razbremenitev svojcev.

Transkranialna pulzna stimulacija (TPS®) je terapevtska možnost, odobrena leta 2018, ki se uporablja pri bolnikih z blago do zmerno Alzheimerjevo boleznijo. Cilj TPS® je s stimulacijo različnih predelov možganov spodbujati kognitivne sposobnosti klientov z Alzheimerjevo boleznijo in ohranjati te sposobnosti čim dlje. TPS® terapije se izvajajo ambulantno ter so nekompleksne in varne. Bolniki in njihove družine poročajo, da je terapija povzročila izboljšane verbalne sposobnosti, boljši spomin in izboljšan občutek za smer. TPS® terapijo izvaja ustrezno usposobljen izvajalec s posebno napravo – Neurolith® sistemom. To je razvil švicarski proizvajalec medicinske tehnologije STORZ MEDICAL.

Kako Transkranialna pulzna stimulacija (TPS®) deluje?

Transkraniala pulzna stimulacija – ali na kratko TPS® – se izvaja z Neurolith® sistemom. V terapevtskem ročniku NEUROLITH® se generirajo akustični impulzi, ki se nato prenašajo v prizadeta področja možganov »transkranialno« – torej skozi lobanjo. Njihov učinek sega do globine osmih centimetrov in posebej stimulira predele možganov bolnika z Alzheimerjevo boleznijo, ki jih je treba tretirati. Terapija s TPS® je »neinvazivna«, kar pomeni, da pulzi prodrejo skozi kožo in lobanjo, ne da bi pri tem povzročili poškodbe.

Dobro je vedeti:
Akustični impulzi, ki jih generira TPS®, se v medicini uspešno uporabljajo že od leta 1990 pod izrazom »ekstrakorporalna terapija z udarnimi valovi« kot terapija pri različnih boleznih in poškodbah/stanjih – na primer za terapijo kit, vezi, mišic in kosti ter srca.

Biološki učinki TPS®:


  • Ključni mehanizem terapije je mehanotransdukcija.
  • Poveča se prepustnost celičnih sten.
  • Stimulacija rastnih faktorjev, predvsem VEGF, ne izboljša le možganskega pretoka krvi, ampak tudi spodbuja nastanek novih krvnih žil (angiogeneza) in regeneracijo živcev.
  • Sprošča se dušikov oksid (NO)5, ki vodi do neposredne vazodilatacije, poveča metabolično aktivnost in angiogenezo ter ima protivnetni učinek.
  • Stimulacija BDNF (možganski neurotrofični faktor, ki spodbuja rast in diferenciacijo nevronov).
  • Migracija in diferenciacija matičnih celic.