Kronična bolečina

Kronične bolečine lahko močno vplivajo na vsakodnevno življenje posameznika. Med te štejemo tudi bolečine, ki smo se jih že navadili – t.i. spremljajoče bolečine. Velikokrat oseba, ki pride v fizioterapevtsko ambulanto zaradi akutne bolečine, v anamnezi pove, da ima bolečine, na katere se je že navadila.

Odpravljamo bolečine

Stopnjevana motorična predstava

Stopnjevana motorična predstava - SMP (Graded Motor Imagery - GMI) je kompleksna tehnika, ki so jo avstralski fizioterapevti razvili za obravnavo kronične bolečine. Primerna je za vse posameznike, ki imajo zaradi različnih vzrokov prisotno konstantno bolečino v sklepih, mišicah ali posameznih predelih telesa. Študije so pozitivni učinek SMP pri obravnavi kronične bolečine pokazale za različne oblike kronične bolečine, npr. kompleksni regionalni bolečinski sindrom, fantomsko bolečino in bolečino zaradi poškodbe brahialnega pleteža.

Več o stopnjevani motorični predstavi...

Manipulacija fascij (ovojnic)

Fascije (ovojnice) so pomemben element naše drže in organiziranja gibanja. Kadar pride do preobremenitve posameznega dela telesa, do poškodbe mehkih tkiv, do zvinov, zlomov in/ali operativnih posegov lahko pride do okvare drsenja plasti v globoki fasciji. Logično sosledje je faza kompenzacije gibanja, kar privede do konstantne bolečine ali razvoj mehanične nepravilnosti v sklepih in mišicah. Je zelo učinkovita tehnika in je primerna za odpravljanje akutnih, kroničnih in dolgotrajnih bolečin ki nimajo posebnega vzroka nastanka, kot tudi bolečin, ki so posledica poškodb/operativnih posegov kolena, gležnja, kolkov, hrbtenice, ramenskega sklepa, komolca in zapestjev. Prav tako pomaga pri odpravljanju glavobolov in migren, ter bolečin, ki so posledica degenerativnih obolenj.

Več o manipulaciji fascij...

Globinski udarni valovi (ESWT)

Terapija z globinskimi udarnimi valovi je popolnoma ne-invazivna terapija, kjer s pomočjo zvočnih valov razbijamo posamezne zgostitve (adhezije) v mehkih tkivih telesa. Terapija je primerna predvsem za osebe, ki trpijo za kronično bolečino v mišicah, tetivah ali ovojnicah (npr. plantarni fascilitis), ki so posledica vnetnih sprememb v mehkih tkivih.

Več o globinskih udarnih valovih...

Sklepna mobilizacija po Mulligan konceptu

V Centru Fizioterapije Ljubljana se poslužujemo sklepne mobilizacije po Mulligan konceptu. Mulligan koncept je imenovan tudi “čudežni” koncept, saj velikorat s primerno tehniko mobilizacije zelo hitro in učinkovito povrnemo gibljivost v sklepih hrbtenice in udov. Izjemno učinkovit je zato, ker to ni pasivna mobilizacija, ampak mora bolnik skupaj s terapevtom aktivno izvajati gib v položaju, kjer je občutil bolečino.

Več o sklepni mobilizaciji...

Kineziotaping

Po končanem terapevtskem postopku/obravnavi velikokrat pri osebah s kronično bolečino namestimo na predel telesa kineziološki trak. Tega nameščamo z namenom podaljševanja terapevtskega učinka. Katero nameščanje bomo uporabili se odločimo glede na glavni problem razvoja bolečine. V Centru Fizioterapije Ljubljana uporabljamo le najkvalitetnejše kineziološke trakove, ki ne povzročajo alergijskih reakcij (sensitive SpiderTech trakove in vnaprej narezane SpiderTech).

Več o Kineziotapingu...

Mobilizacija perifernega živčnega sistema

Kadar je periferni živec zaradi različnih vzrokov utesnjen, se lahko pojavijo bolečine, mravljinčenje, manjša mišična moč, atrofija - propadanje mišic, manjša gibljivost v sklepih, osebi lahko predmeti pogosteje padajo iz rok. S posebno oblikovanimi testi lahko določimo kateri periferni živec je utesnjen in kje v poteku perifernega živca v udu je utesnjenost prisotna. Pri utesnjeme živcu je zmanjša aksonski pretok informacij. Najbolj splošno znana stanja utesnjenosti perifernega živca sta simdrom karpalnega kanala in išijas.

Več o mobilizaciji perfiernega živčevja...

Senzorna re-edukacija

Po raziskavah ima vsaj 60% oseb po možganskih poškodbah (možganska kap, poškodba možganov, operativna odstranitev tumorjev na možgaih, ipd) motnje občutenja tako v roki kot v nogi. Zaradi motenj občutenja (somatosenzoričnih) je okrnjeno gibanje, zlasti spontana uporaba roke (manipulacija predmetov je počasna in nerodna, posameznik pogosto izpušča predmete, moteni so raziskovalni gibi prstov, npr. pri prepoznavanju različnih površin, pojavi se lahko zmanjšana sposobnost vzdrževanja ustrezne mišične moči za pridrževanje predmetov), somatosenzorične motnje pa vplivajo tudi na nadzor telesne drže, ravnotežje in hojo.

Več o senzorni re-edukaciji...
 • Marija Zupković, dipl. fiziot.
  Veliko koristnih informacij, veliko praktičnega dela. Izjemno veliko znanje inštruktorice na področju anatomije, nevrofiziologije in biomehanike.
  Marija Zupković, dipl. fiziot.
 • Marta Vidmar, dipl.del.ter.
  Veliko koristnih informacij, veliko praktičnega dela, veliko teoriji, ki je nadgradila s prakso.
  Marta Vidmar, dipl.del.ter.
  Udeleženka Bobath osnovnega tečaja
 • Mirjana Vukadinov, dipl.fiziot.
  Zelo sproščeno ob intenzivnem in profesionalnem učenju podprto z veliko ustrezne literature.
  Mirjana Vukadinov, dipl.fiziot.
  Udeleženka Bobath osnovnega tečaja
 • Maja Žagar, dipl.del.ter.
  "Tatjana nam je predstavila bistvene elemente teoretičnega dela delavnice, nato pa nam je zagotovila veliko praktičnega dela, kjer nam je s svojim izjemnim znanje pomagala in svetovala, kako pacientom lajšati in odpraviti težave."
  Maja Žagar, dipl.del.ter.
  Udeleženka Bobath obnovitvene delavnice
 • Matevž Mravlje, Domžale

  Z redno in strokovno vodeno motorično predstavo mi je popolnoma popustila stalna in zelo nadležna bolečina v rami, ki mi je onemogočala že tako minimalno gibanje roke. Le tako sem lahko ponovno kvalitetno počival in pričel z uporabo roke v vsakdanjih opravilih.

  Matevž Mravlje, Domžale
  Preživeli po možganski kap
 • Matevž Mravlje, Domžale

  V času intenzivnega treninga po možganski kapi je zelo učinkovita uporaba robotske rokavice vsaj pol ure dnevno. Za učinkoviti vadbo je nujna 100% zbranost pacienta, stalen in kontroliran pogled na računalniški ekran kjer se giba virtualna roka, ter dobra motorična predstava, da je roka tvoja. Napetost v prstih popusti, postanejo mehkejši in gibanje je bolj kontrolirano, lahkotno.

  Matevž Mravlje, Domžale
  Preživeli po možganski kap
 • Matevž Mravlje, Domžale

  Strokovno voden intenzivni trening po možganski kapi z maksimalnim sodelovanjem stranke učinkovito spodbuja avtomatično gibanje rok in nog ter prstov. S pomočjo treninga sem pridobil rokovanje, prijemanje, spontano "govorico" z rokami, lažji in mehkejši korak pri hoji in občutno zmanjšanje spastičnosti prstov na nogi!

  Matevž Mravlje, Domžale
  Preživeli po možganski kapi
 • Katja Logar, dipl.fiziot.

  Na bobath osnovni tečaj sem prišla po 10 letih dela, z željo popredalčkat stvari. Tekom tečaja sta se križala efekta » vav« in » spet nič ne vem«. Po skoraj enem letu dela pa navdušena spremljam rezultate svojega dela in težko pričakujem nadaljevalni tečaj!«

  Katja Logar, dipl.fiziot.
  DSO Preddvor
 • Branka Munda, dipl.fiziot.
  Bobath tečaj za odrasle, ki sem se ga udeležila, je bil zame daleč najboljši tečaj, ki sem se ga udeležila v svojih 16 letih službe. Ker gre za nevrološko področje, ki je samo po sebi zelo zahtevna in težka tema in zahteva veliko mero razumevanja, je zelo pomembno, kako predavatelj zna predstaviti temo, da je zanimiva in razumljiva obenem. Toliko znanja, povezanega s praktičnimi izkušnjami, predstavitvami, ...rečem lahko samo ENKRATNO! In hvala. Zame je bilo super, da se je sam tečaj izvajal v slovenskem jeziku, saj lahko tako ob problemih predstaviš točno definirano vprašanje in dobiš vsa dodatna pojasnila ( jaz sem drugače bolj domača z nemščino kot angleščino)... Celoten tečaj je bil fenomenalen, čeprav je urnik zelo naporen... Tatjana Jeglič...najboljša inštruktorica vseh časov, polna znanja, dobre prakse, predavateljica s srcem..
  Branka Munda, dipl.fiziot.
  ZUDV Dornava
 

Želite priti na obisk v našo kliniko?


Rezerviraj termin