Z omejevanjem gibanja spodbujajoča terapija – CIMT

Vse tečaje/delavnice in seminarje, ki jih organizira Center Fizioterapije Ljubljana vodijo mednarodni inštruktorji.

Udeleženci strokovnega srečanja bodo prejeli dokazila/mednarodni certifikat skladno s Pravilnikom (Uradni list RS, št. 92/06 in 42/17).

Tema: Z omejevanjem gibanja spodbujajoča terapija – CIMT (Constrain Induced Movement Therapy)

Inštuktor: David Morris, PT, PhD, Mary Bowman, OTR/L, C/NDT(https://www.uab.edu/shp/pt/people/faculty/david-m-morris)

Termin: 04.06. – 18.06.2021 (4 srečanje v živo preko spletnih platform 27.08.2021)

Jezik: angleški

Kraj/Lokacija: predavanja bodo potekala virtualno preko spletne platforme Zoom

Preizkus znanja: NE

Cena: 420,00 EUR (z DDV)

Samoplačnikom nudimo obročno odplačevanje!

Opomba: prijavijo se lahko polno kvalificirani fizioterapevti in delovni terapvti.

Tisti udeleženci, ki razmišljate o namestitvi v Ljubljani za čas trajanja izobraževanja, vam v sodelovanju z butičnim hotelom v Ljubljani ponujamo posebne cene nočitev. Do posebnih popustov nočitev pridete preprosto s klikom na sledečo povezavo: POSEBNA PONUDNA CFL – AHOTEL

Z omejevanjem (gibanja) spodbujajoča terapija –  Constraint Induced (CI) Therapy Program usposabljanja za zdravstvene delavce in sodelavce

Z omejevanjem gibanja spodbujajoča terapija (CI terapija) je fizikalni rehabilitacijski pristop zasnovan z namenom spodbujanja motričnega okrevanja in povečanja uporabe udov po živčno-mišičnih poškodbah, ki so posledice možganske kapi, pridobljene možganske poškodbe, cerebralne paralize in resekcije možganov. Pristop je, od leta 1987, razvijal skupaj s svojim raziskovalnim timom, Dr. Edward Taub na Univerzi v Alabami v Birminghamu (UAB), ZDA. Pristop, ki ga je razvil Dr. Taub, je bil uspešno prenešen v rehabilitacijo v laboratorijih in klinikah v ZDA ter drugod po svetu z namenom izboljšave funkcij, tako pri otrocih kot odraslih, ki so okrevali po nevromišični disfunkciji. Trenutno se raziskovanje učinkovitosti pristopa nadaljuje s preučevanjem učinkovitosti in optimalno uporabo načel tudi pri ostalih nevroloških obolenjih in poškodbah. Z omejevanjem spodbujajoča terapija (CI terapija) predstavlja velik premik paradigme v tradicionalni rehabilitaciji nevroloških bolnikov, saj poudarja orientacijo k vsakodnevnim nalogam, vedenjiskim tehnikam, koncentrirani in ponavljajoči se praksi in drugimi značilnostim osvajanja novih veščin. Z namenom promoviranja razumevanja in primerne uporabe CI terapije v klinični praksi je raziskovalna skupina UAB pod vodstvom Dr. Taub-a razvila program usposabljanja za zdravstvene delavce in sodelavce, ki imajo interes uvajanja CI terapevtskih programov v svoje klinično in/ali raziskovalno okolje z namenom pospeševanja okrevanja zgornjih in spodnjih udov pri osebah po možganski kapi in ostalih nevroloških stanjih. Spletni program usposabljanja vključuje:

 • lastno usmerjene spletne module, ki jih je razvila raziskovalna skupina UAB, 
 • virtualne seje v živo preko spletnih platform, v katerih bomo podorobneje razpravljali o načelih protokola in odgovarjali na vprašanja;
 • številne dodatne učne dejavnosti/ vire za izboljšanje razumevanja protokolov ter,
 • spodbujanje klinične uporabe.

Tečaj bo potekal v treh delih v tri-tedenskem obdobju in dodatnim virtualnim srečanjem čez nekaj mesecev. V tem dodatnem srečanju se bomo posvetili izzivom, na katere so udeleženci tečaja naleteli pri izvajanju protokolov. 

Opis programa usposabljanja

UAB program usposabljanja uporabe CI terapije je oblikovan za fizioterapevte in delovne terapevte, ki imajo željo razvoja CI terapevtskih programov v njihovih kliničnih okoljih. Fokus tečaja je usmerjen v rehabiltacijo zgornjih in spodnjih udov, pri odraslih v kronični fazi po možganski kapi in pridobljeni možganski poškodbi ter v rehabilitacijo otrok, z blago do srednjo stopnjo hemipareze kot posledica cerebralne paralize ali ostalih nevroloških stanj. 

Medtem ko obstajajo pomembne razlike med pediatričnim protokolom in protokolom za odrasle, pediatrični protokol izhaja iz načel protokola za odrasle. Ravno zaradi tega, na tečaju najprej obravnavamo protokol za odrasl, z namenom postavljanja temeljev za razumevanje CI terapije. Protokol za odrasle se uporablja tudi pri starejših otrocih in najstnikih. 

Tečaj je najprimernejši za rehabilitacijsko osebje v ambulantnih okoljih (klinike, ambulante, rehabilitacija na domu). Kljub temu, da je program usposabljanja primarno razvit za klinično osebje, je primeren tudi za znanstvenike in raziskovalce, ki želijo izvajati raziskave o učinkovitosti CI terapije v raziskovalnem okolju. Udeleženci, ki sodelujejo na tečaju morajo imeti osnovno razumevanje in klinične kompetence rehabilitacijskih strategij okrevanja oseb z nevrološko simptomatiko.

Razumevanje CI terapije 

Program usposabljanja bo izveden virtualno v tri-tedenskem obdobju in vsebuje 11 modulov. Vsak teden bo potekalo virtualno 2-urno srečanje, kjer bosta inštruktorja podajala gradivo zajeto v modulih usposabljanja, predvajala potreben video matejal in demonstracije ter odgovarjala na vprašanja udeležencev.  Dodatno (četrto) srečanje bo potekalo čez nekaj mesecev po zaključku osnovnega usposabljanja z namenom reševanja dilem, težav, izzivov in vprašanj, ki so se porajala udeležencem med izvanjaem protokolov v njihovih klinikah in ambulantah. Med samimi srečanji v živo bodo udeleženci trenirali na novo osvojeno znanje kot so testiranja, oblikovanje in praksa usmerjena v naloge, prenosni paket, protokol za odrasle in pediatrični protokol. Na koncu programa bodo udeleženci razumeli utemeljitev in mehanizme izvajanja postopkov protokola CI terapije ter njene teoretične in podatkovne podlage. Učne dejavnosti vključujejo predavanja, razprave, demostracije in klinične priložnosti za izvajanje tehnik na klientih pod nadzorom članov razikovalne skupine UAB CI terapije. Vsi udeleženci dobijo obsežno in skripto s podrobnimi navodili vključno z izbranimi raziskovalnimi članki ter natančnim opisom kliničnih testov in terapevtskih postopkov.  Udeleženci bodo prav tako prejeli video materjal, ki prikazuje primerne metode in izvajanje testiranja CI terapije. 

Cilji programa usposabljanja

Po koncu programa bodo udeleženci zmogli:  

 1. Opisati znanstvene podlage za izboljšanje motoričnih funkcij tako pro odraslih kot pri otrocih s pomočjo CI terapije.
 2. Razpravljati o predhodnih znanstvenih dokazih povezanih s CI terapijo. 
 3. Natančno opisati in aplicirati tehnike, ki sestavljajo protokol za odrasle in pediatrični protokol CI terapije.

NAČIN PRIJAVE IN PLAČILNI POGOJI

Na tečaj / seminar / delavnico se prijavite preko elektronske pošte na naslov info@fizioterapijaljubljana.si. Kotizacija za tečaj se plača na podlagi poslanega predračuna do datuma navedene valute na predračunu. Če kotizacija ni nakazana v do valute na predračunu/ponudbi, vas ne bomo smatrali za resnega udeleženca in bomo mesto predali nekomu drugemu! V primeru plačila kortizacije po izvedenem tečaju, se cena tečaja poviša za 10% osnovne cene tečaja.

V primeru obročnega odplačevanja za samoplačnike prosimo, da sledite opombam na ponudbi.

V primeru, odpovedi udeležbe, se bodo zaračunali stroški izobraževanja in sicer:

 • do 30 dni pred pričetkom tečaja, 10% cene tečaja
 • 29 do 20 dni pred pričetkom tečaja, 30% cene tečaja
 • 19 do 10 dni pred pričetkom tečaja, 50% cene tečaja
 • 10 do 8 dni pred pričetkom tečaja, 80% cene tečaja
 • manj kot 7 dni pred pričetkom tečaja 100% cene tečaja
Prijavi se >>