Stopnjevana motorična predstava

Kaj je stopnjevana motorična predstava?

Čeprav je bila stopnjevana motorična predstava – SMP (Graded Motor Imagery – GMI) razvita kot tehnika za lajšanje kronične bolečine, se v okviru nevrorehabilitacije vse bolj pogosto uporablja tudi pri ponovnem vzpostavljanju motoričnih in senzoričnih spretnosti. Podlaga za terapijo so zrcalni nevroni. Ko gledamo gibanje, bodisi lastno ali tuje, oz. celo če si gibanje le predstavljamo, ti nevroni v naših možganih vzbudijo enako, le nekoliko manj močno, reakcijo, kot če bi se gibali sami. Podobno velja tudi za občutke. Na ta način lahko v možganih vsaj delno ponovno vzpostavimo aktivacijske vzorce, potrebne za ustrezno gibanje in senzorično zaznavanje.

SMP obsega več stopenj, ki se med seboj razlikujejo glede na stopnjo aktivnosti udeleženca in posledično tudi moči aktivacije možganskih vzorcev.

  • Prva stopnja je implicitna motorična predstava: gre za prepoznavanje leve / desne telesne strani oz. uda, ki povzroči v možganih podzavestno premikanje lastnega telesa oz. uda.
  • Druga stopnja je eksplicitna motorična predstava: v okviru te stopnje zavestno vizualiziramo gibanje lastnega telesa oz. njegovega dela.
  • Zadnja, tretja stopnja je t.im. terapija z ogledalom. Pri tej del telesa z okvaro skrijemo za ogledalo. Med izvajanjem gledamo odsev zdravega dela telesa v zrcalu, ki v naših možganih prevzame vlogo okvarjenega.

Podlaga za terapijo so zrcalni nevroni. Ko gledamo gibanje, bodisi lastno ali tuje, oz. celo če si gibanje le predstavljamo, ti nevroni v naših možganih vzbudijo enako, le nekoliko manj močno, reakcijo, kot če bi se gibali sami. Podobno velja tudi za občutke. Na ta način lahko v možganih vsaj delno ponovno vzpostavimo aktivacijske vzorce, potrebne za ustrezno gibanje in senzorično zaznavanje.

  • Matevž Mravlje, Domžale

    Z redno in strokovno vodeno motorično predstavo mi je popolnoma popustila stalna in zelo nadležna bolečina v rami, ki mi je onemogočala že tako minimalno gibanje roke. Le tako sem lahko ponovno kvalitetno počival in pričel z uporabo roke v vsakdanjih opravilih.

    Matevž Mravlje, Domžale
    Preživeli po možganski kap
 

Želite priti na obisk v našo kliniko?


Rezerviraj termin