Terapija s prisilno uporabo

Kaj je terapija s prisilno uporabo?

V rehabilitacijskem svetu poznamo kar nekaj oblik terapije oseb po možganski kapi, ki imajo vsaj dve skupni točki. In to je terapija s prisilno uporabo in intenzivnost (tako časovnost in težavnost).

Terapije ki imajo najpomembnejši element prisilno uporabo hemiplegičnega uda so:

 

  • Z omejevanjem gibanja spodbujajoča terapija

( CIMT- Constrain Induced Movement Therapy) je terapija, kjer, najpogosteje, omejimo gibanje boljšega zgornjega uda (roke) zato, da spodbudimo gibanje hemiplegičnega/hemiparetičnega/slabšega uda. Ta terapija se uporablja tudi za spodnji ud (nogo).

Dr. Taub iz Taub Therapy Clinic, University of Alabama, oče CIMT-a, pravi da preko spodbujanja tako terapevta kot tudi ostalih uporabnikov v skupini omogočimo možganom, da se ponovno “povežejo” . In tako pripomoremo posameznikom po možganski kapi ali možganski poškodbi ponovno prične uporabljati hemiplegičen/hemiparetičen/slabši ud do določene mere. Le ta pa je odvisna od različnih dejavnikov tako je lokacija poškodbe kot tudi stopnje okvara.

Praviloma CIMT program traja 3-tedne (od ponedeljka do petka), 6-8 ur na dan in velikokrat v skupini oseb z isto problematiko. Dr. Taub je nekoč dejal, da se CIMT razlikuje od ostale nevrorehabilitacije samo po intezivnosti. In ravno intenzivnost ter motiviranost posameznika sta ključna dejavnika ponovnega učenja po možganski kapi.

 

  • Terapija s prisilno uporabo

(Forced Use Therapy) izrablja paradigmo prisilne uporabe, kjer posameznika po možganski kapi ali nezgodni poškodbi možganov/glave v terapiji dejansko prisilimo, da prične uporabljati svoj slabši ud. Le to storimo preko oblikovanja okolja in naloge, ki jo mora posameznik izvesti. Velikokrat izkoriščamo boljša uda, da sta aktivna v prostoru, ter izvajanje t.i. bimanualnih aktivnosti – dvoročnih nalog kot je npr. dvig košare, potiskanje vozičkov/miz, prenašanje predmetov, sušenje las,…ipd.

Ker je osnova za ponovno motorično in senzorično učenje intenzivnost, se ta terapija izvaja po 3-tedenskem individualnem programu in traja 5-6 ur na dan, odvisno od kondicije in stanja posameznika po možganski kapi.

 

Želite priti na obisk v našo kliniko?


Rezerviraj termin