Terapija brazgotin

Terapija brazgotin

Prispevek pripravili Helena Gutnik, dipl.fiziot. in Nika Gombač, dipl.del.ter.

–  trajni spomin na koži in največkrat spregledana telesna sprememba – 

Obravnava brazgotine z MSTR tehniko 

McLoughlin Scar Tissue Release©® je mednarodno certificirana tehnika za obravnavo brazgotin.

Kaj je brazgotina?

Brazgotina je sprememba na koži, ki nastane po celjenju rane. Poznamo hipertrofične, keloidne brazgotine in brazgotine po opeklinah. Najpogostejša je hipertrofična brazgotina. Le-ta je zadebeljena, široka in pogosto dvignjena na mestih, kjer je bila poškodba. Keloidne brazgotine so zelo redke, na otip gladke, trde in benigne ter prekomerne rasti. Posebne brazgotine nastanejo tudi po presajanju kože ali opeklinah.

Slika 1: Izgled hipertrofične brazgotine od znotraj

Slika 1: VIR: https://www.researchgate.net/figure/Model-of-the-role-of-myofibroblasts-during-the-healing-of-an-open-wounda-In-normal_fig8_11381067

Učinki brazgotine na telo

Brazgotine nosijo tako fiziološki kot psihološki vpliv, velikokrat jih spremljajo različni spomini in čustva. Lahko se pojavi nizka samopodoba, motnje spanja, pomanjkanje ali izguba libida, tesnoba, anksioznost, depresija, jeza, strah, neobčutenje določenega dela telesa in občutek kot da ta del telesa ni naš.  Brazgotina povzroča dolgoročne učinke na nevrološke poti, obseg gibljivosti, pretok krvi in limfe, energijski pretok (Qi), spremembo, izgubo in žalovanje ter psihosocialne spremembe.

Simptomi brazgotine:

Otrpelost Mravlinčenje Bolečina Občutek ‘gorenja’ tkiva Srbečica Preobčutljivost Atrofija mišic Zmanjšan obseg gibljivosti Izguba prožnosti tkiva Občutek hladu Občutek nepovezanosti med zgornjim in spodnjim delom telesa Občutek slabosti Spremenjena drža

Kontraindikacije za obravnavo brazgotine po McLoughlin Scar Tissue Release©® tehniki:

 • Kirurška mreža
 • Infekcija (vnetje)
 • Lomljivo, slabše zaceljeno in tanko tkivo
 • Odrgnina, oteklina
 • Prevelika bolečina že na dotik
 • Aktivno dogajanje na koži (luskavica, ekcem)
 • Sončna opeklina
 • Travma
 • Še ne zaceljeno tkivo
 • Relativne kontraindikacije: diabetes, srčno popuščanje, limfedem, ponovno odprte brazgotine, tuji vsadki v telesu (prsni, titanovi, slušni vsadki,  inzulinska črpalka, srčni spodbujevalnik, rakava obolenja)

Indikacije za obravnavo brazgotine po McLoughlin Scar Tissue Release©® tehniki:

 • Postoperativne brazgotine (laparoskopska operacija ali druge vrste operacij)
 • Brazgotine po poškodbah (športne, zvini, plantarni fascilitis, mikro fascialne brazgotine)
 • Opekline (vse stopnje)
 • Skarifikacije (ožganina, opraskanina)
 • Brazgotine celičnega spomina
 • Kožni presadki
 • Dovoljeno v primeru vstavljenih osteosintetskih materialov
 • Ko je brazgotina zaceljena (minimum 8 tednov po poškodbi/operaciji, da se tkivo tudi v globini zaceli) 

Celjenje brazgotine

Kvaliteta celjenja brazgotine je odvisna od mnogih dejavnikov in sicer od same globine poškodbe tkiva, starosti poškodovanca, anatomske lokacije, pridruženih bolezni, infekcij, operaterja in ali je uporabil šive ali sponke.

Na poškodovanem mestu želi telo kar se da hitro nadomestiti manjkajoče tkivo, vendar tkivo nikoli ne bo tako kvalitetno kot je bilo na dotičnem mestu pred poškodbo.

Celjenje ran poteka v 4 stopnjah:

– V prvi fazi, fazi hemostaze, poteče proces strjevanja krvi. Kri prehaja v gel obliko, iz poškodovanih žil izteka transudat, kar vidimo kot oteklino.

– Sledi faza vnetja, ki je namenjena odstranjevanju poškodovanega tkiva, uničevanju bakterij in rasti novega tkiva.

– Tretja je faza proliferacije (razmnoževanja), tu se rana obnavlja z novim tkivom, ki je sestavljen predvsem iz kolagena in zunajceličnega matriksa. 

– Zadnja je faza maturacije (zorenje, preoblikovanje). Novonastali kolagen je v tej fazi povezan naključno, brez vzorca, zato je rana debela in široka. V večini ta faza doseže vrhunec 21 dni po poškodbi in lahko traja še leto ali celo dlje.

Slika 2: Shematski prikaz procesa celjenja rane (ko ostane brazgotina)

Slika 2: VIR: https://www.researchgate.net/figure/The-four-stages-of-wound-repair_fig1_327737302

Obravnava brazgotine v naši kliniki:

V naši kliniki brazgotine obravnavamo s tehniko MSTR® (McLoughlin Scar Tissue Release©®1). To je tehnika s katero vplivamo na tkivo iz vseh kotov fascije in zarastlin (adhezij). Za učinkovito obravnavo moramo zajeti brazgotino iz vseh kotov in vseh smeri. Hitri in relativno nežni gibi omogočajo sproščanje napetih in gosto vezanih kolagenskih vlaken. Neusmerjena kolagenska vlakna v brazgotini namreč onemogočajo optimalen pretok krvi in limfe v brazgotini in njeni okolici hkrati pa povzročajo skrajšave tkiva na dotičnem mestu. Kratko tkivo na eni strani pomeni predolga mehka tkiva na nasprotni strani in s tem spremembo sil in napetosti, ki delujejo na telo, kar lahko dolgoročno in v primeru večjih brazgotin vodi v različne bolečine.

Brazgotino obravnavamo od 7 do 15 minut (odvisno od velikosti brazgotine) njeni učinki pa so hitro opazni. Že po eni terapiji lahko pride do 50 % izboljšanja. Zmanjša se globina, širina in dolžina brazgotine, tkivo postane bolj elastično, mehko, izboljša se občutek ob dotiku brazgotine, poveča se pretok limfe in krvi, poveča se tudi število kapilar v okolici brazgotine.

Spodnja slika prikazuje primer obravnave brazgotine iz naše klinike.

Brazgotina v predelu vratu je posledica operativnega posega – vstavitve karbonske kletke (avgust 2018) ter kasneje še dodatno povečanje brazgotine zaradi vstavitve traheostome (oktober 2018, odstranili so jo februarja 2019). Brazgotino smo prvič obravnavali 5 mesecev po odstranitvi traheostome ter 11 mesecev po operativnem posegu. Med zgornjo in spodnjo sliko so minili trije tedni oziroma 5 obravnav (vsaka je trajala približno 10 minut).

Slika 3: Prikaz obravnave brazgotine iz naše klinike

Literatura: 

2 Comments

 1. Rebecca Bolle pravi:

  Pozdravljeni,
  Imam brazgotino po CR pa me zanima koliko stane ena obracnava.
  Hvala in lep pozdrav,
  Rebecca

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja